Alergie – co nas uczula? Dlaczego chorujemy?

Przez ostatnie sto lat lawinowo wzrósł odsetek alergików. Kiedyś mało kto musiał myśleć o alergii, a dziś z powodu jej różnych form cierpi ponad 40 procent populacji. Niestety, przypuszcza się, że jedynie co trzeci alergik został prawidłowo zdiagnozowany. Jakie mogą być tego konsekwencje i co właściwie nas uczula?

Jak rozpoznać alergię?

Alergie wywołują bardzo różne substancje i czynniki. Nazywamy je alergenami. Unikanie ich często jest niemożliwe, ponieważ potencjalne są stale obecne w naszym codziennym otoczeniu. Reakcja alergiczna wiąże się z nieprawidłową pracą układu odpornościowego, który wyjściowo niegroźną substancję/czynnik uznaje za szkodliwą. W wyniku reakcji odpornościowej dochodzi do uszkodzenia przez układ odpornościowy własnych tkanek. Jakie objawy świadczą o reakcji alergicznej?

Objawy alergii zwykle wiążą się z określonymi częściami ciała:

  • nos – katar, uczucie zatkania, spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła, kichanie, świąd nosa,
  • układ oddechowy – duszność, kaszel, świszczący oddech,
  • oczy – swędzenie, łzawienie, zaczerwienienie, obrzęk powiek, zapalenie spojówek,
  • skóra – świąd, wysypki, krosty, przesuszenie,
  • układ pokarmowy – bóle i nudności, biegunki, wymioty.

Lekceważenie wymienionych objawów wiąże się z ryzykiem ich nasilenia. W dalszej perspektywie może też prowadzić do rozwoju chorób określanych jako choroby alergiczne. Do najczęściej występujących należą: alergiczny nieżyt nosa (znany też jako katar sienny), alergia pokarmowa, astma oskrzelowa atopowa, atopowe zapalenie spojówek, pokrzywka atopowa, atopowe zapalenie skóry.

Dowiedz się więcej:

Co najczęściej uczula?

W przypadku alergii kontaktowej (alergii skórnej) najczęściej uczula chrom i nikiel, które występują w różnych metalach (np. w guzikach, sprzączkach, biżuterii, monetach). Alergenami mogą być barwniki wykorzystywane do barwienia tkanin, substancje zawarte w kosmetykach, a także w tuszach stosowanych przy wykonywaniu tatuażu. Alergie wziewne najczęściej wywołują:

  • roztocza kurzu domowego,
  • pyłki roślin (głównie drzew i traw),
  • sierść zwierząt,
  • zarodniki grzybów pleśniowych,
  • wełna i pierze.

Prawdziwa alergia pokarmowa dotyka tylko kilku procent społeczeństwa, jednak praktycznie każdy pokarm może wywołać reakcję alergiczną. Te, które najczęściej wywołują niewłaściwe reakcje organizmu, są obecnie wymieniane na opakowaniach w informacji o składzie produktów. Należą do nich:

  • zboża, które zawierają gluten (m.in. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz),
  • mleko,
  • soja,
  • jaja,
  • orzeszki ziemne (arachidowe),
  • inne orzechy (orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie makadamia, pistacje, migdały),
  • seler, gorczyca,
  • sezam, łubin,
  • skorupiaki, ryby, mięczaki.

Celem tego oznaczania jest ostrzeżenie osób wrażliwych przed produktami, które mogą wywołać alergiczną lub inną negatywną reakcję organizmu. Dieta eliminacyjna jest podstawowym narzędziem walki z alergiami pokarmowymi, podobnie jak unikanie innych alergenów w przypadku alergii skórnych i wziewnych.

Jeśli podejrzewasz alergię u siebie lub Twoich bliskich – nie zwlekaj z badaniami diagnostycznymi. pozwalają na szybkie określenie rodzaju alergii i podjęcie leczenia. Niech alergia nie zabiera Ci radości z życia!

.