Dieta w chorobie nowotworowej. Warsztaty z udziałem dr Łukasza Rajcherta, specjalisty onkologa ze szpitala Salve

Już 28 maja w kompleksie Piotrkowska 217 w Łodzi odbędą się warsztaty kulinarne organizowane w ramach akcji „Łap za biust”. Głównym celem wydarzenia jest propagowanie profilaktyki raka piersi, który wykryty na wczesnym etapie bardzo często jest całkowicie wyleczalny.

Jak zdrowo gotować? Jak się odżywiać? Jakie diety stosować? – na te pytania odpowiedzą organizatorzy wraz ze specjalistami z łódzkich placówek medycznych podczas warsztatów kulinarnych, które odbędą się w poniedziałek 28 maja w kompleksie Piotrkowska 2017 w Łodzi. W spotkaniu weźmie udział m.in. dr Łukasz Rajchert, specjalista chirurgii ogólnej i onkologicznej,  Kierownik Oddziału Chirurgii Onkologicznej Szpitala Salve.

Warsztaty odbędą się w ramach akcji „Łap za biust”, której celem jest propagowanie profilaktyki raka piersi – regularnego robienia badań lekarskich oraz samobadania piersi, które może okazać się kluczowe w szybkim wykryciu oraz leczeniu choroby nowotworowej. Salve jest partnerem tegorocznej edycji wydarzenia.

Warsztaty kulinarne będą nietypowe, ponieważ wezmą w nich udział lekarze specjaliści. Uczestniczki dowiedzą się, jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety, a jakich należy unikać. Będzie to także dobra okazja do zadania pytań dotyczących diety w trakcie leczenia choroby nowotworowej – mówi Beata Ziółkowska, kierownik ds. marketingu sieci Salve.

Zobacz także:

Dieta w chorobie nowotworowej
Europejski Kodeks Walki z Rakiem  to spis zaleceń, dzięki którym można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Część wskazówek odnosi się do diety, która odgrywa ogromną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu. Wśród porad znajduje się więc przestrzeganie prawidłowego sposobu odżywiania. Wskazane jest jedzenie produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców oraz roślin strączkowych oraz unikanie pożywienia o dużej zawartości cukru lub tłuszczu. Z codziennej diety warto wyeliminować napoje słodzone oraz ograniczyć ilość czerwonego mięsa. Należy zwracać uwagę na ilość soli dodawanej do potraw i zredukować jej użycie podczas gotowania. Ze względu na występowanie cukru, soli oraz tłuszczu, dobrze jest unikać półproduktów. W profilaktyce raka pomaga aktywność fizyczna, która zwiększa wydolność organizmu i korzystnie wpływa na jego funkcjonowanie.

Polecamy: Rak piersi to pani wojna i moja bitwa. Wywiad z dr Łukaszem Rajchertem, onkologiem ze szpitala Salve

Jak mogę wziąć udział?
W warsztatach „Łap za biust – gotuj z nami” można wziąć udział za okazaniem wejściówki od organizatorów.  Salve jako partner wydarzenia posiada cztery zaproszenia do udziału w spotkaniu. Zainteresowane panie zapraszamy na profil  Salve – Bądź zdrów! na Facebooku i pozostawienie komentarza pod wpisem dotyczącym warsztatów. 😊

Wejściówki otrzymają cztery pierwsze osoby; będzie je można odebrać w przychodni Salve przy ulicy Rzgowskiej 50 A. Zapraszamy!

POST: Akcja #Łapzabiust trwa! W poniedziałek dr Łukasz Rajchert, specjalista chirurgii ogólnej i onkologicznej, Kierownik Oddziału Chirurgii Onkologicznej Szpitala Salve, weźmie udział w warsztatach kulinarnych „Łap za biust – gotuj z nami” w kompleksie Piotrkowska 217. Panie, które chcą wziąć udział w wydarzeniu zapraszamy do zgłaszania się do nas – mamy jeszcze 4 zaproszenia!😊 Otrzymają je 4 pierwsze osoby, które napiszą w komentarzu pod tym postem dlaczego chcą wziąć udział w warsztatach.