Dieta Mamy

Dieta Mamy

Wokół diety kobiety karmiącej piersią narosło wiele mitów, nieuzasadnianych zakazów, nakazów i reguł nie znajdujących potwierdzenia w badaniach naukowych. Jak  zatem powinna wyglądać dieta mamy?

Prawidłowa dieta w okresie laktacji w zasadzie niczym nie powinna różnić się od dobrze zbilansowanej, zdrowej diety dorosłego człowieka. Musi jednak dostarczać o około 500 kalorii więcej. Jeść można wszystko kierując podstawowymi zasadami zdrowego żywienia i zasadą umiaru. Dieta mamy powinna wypełni zaspokajać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze organizmu karmiącej kobiety: pełnowartościowe białka, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, witaminy, składniki mineralne i antyutleniacze.

Zasady prawidłowej diety w okresie laktacji:

  1. Jadłospis mamy karmiącej piersią powinien zawierać wszystko to, co normalnie jedzą dorośli. W trakcie laktacji nie dokonuj żadnych rewolucyjnych zmian w sposobnie odżywiania. Jedz zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, której podstawą są pełnoziarniste ziarna, kasze i pieczywo.
  2. Zadbaj o odpowiednią ilość warzyw i owoców. Szczególną uwagę zwróć na zielone warzywa liściaste: sałaty, szpinak, roszponkę, natkę pietruszki, rukolę, czy jarmuż.
  3. Staraj się aby Twoja dieta była urozmaicona, bo to ułatwi dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie wykluczaj z diety żadnych grup składników np. roślin strączkowych, jeśli do tej pory dobrze je tolerowałaś. Badania naukowe nie potwierdzają popularnego mitu, jakby spożywanie strączków czy kapusty przez matkę powodowało wzdęcia u dziecka.
  4. Stosowanie diety eliminacyjnej jest uzasadnione tylko zdiagnozowaną alergią pokarmową. Pamiętaj, że większość diet eliminacyjnych stosowanych bez wskazań, na własną rękę może prowadzić do niedoborów składników odżywczych.
  5. W Twojej diecie nie może zabraknąć białka. Jego najlepszymi źródłami są: nabiał, jajka, ryby, rośliny strączkowe, drób, chude mięso.
  6. Choć jeść możesz wszystko (z umiarem), to unikaj wysoko przetworzonej żywności, „fast foodów”, tłuszczów zwierzęcych. Nie pij więcej niż 1-2 kawy dziennie. Uważaj z ilością ryb bałtyckich, które często zawierają substancje zanieczyszczające.
  7. Pij wodę i zadbaj o odpowiedni poziom nawodnienia. Podczas karmienia piersią zaleca się dodatkowe zwiększenie ilości przyjmowanych płynów. Najlepiej po prostu podczas każdej sesji karmienia regularnie popijaj wodę.

Szpital Salve uczestniczy w Pilotażowym Programie „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – „Dieta Mamy”. Program realizowany jest przez Ministerstwo Zdrowia.

Celem programu jest zwiększenie wiedzy pacjentek i wyrobienie dobrych  nawyków w zakresie zdrowego żywienia.

W ramach programu, pacjentki naszego Szpitala podczas hospitalizacji będą miały możliwość konsultacji z dietetykiem.
Zamiar skorzystania z konsultacji dietetycznej należy zgłosić położnej w oddziale lub skonsultować się z dietetykiem pod adresem mailowym: dietetyk@salve.pl. Każda pacjentka Oddziału ginekologiczno-położniczego Salve może w okresie do 2 miesięcy po porodzie kontaktować się mailowo z dietetykiem w zakresie porad żywieniowych.

Jadłospis

Szczegółowy jadłospis Szpitala znajduje się w załączniku:

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

W ramach projektu Instytutu Żywności i Żywienia „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” każda pacjentka może uzyskać  komplet informacji w zakresie prawidłowego odżywiania. Szerszą informację o projekcie można uzyskać na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: www.ncez.pl

W ramach funkcjonowania Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) pacjentki mogą również uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: www.poradnia.ncez.pl