Świadome dbanie o zdrowie, sylwetkę i samopoczucie za pomocą odpowiednio skomponowanego jadłospisu staje się w dzisiejszych czasach coraz popularniejsze. Ma kluczowe znaczenie u osób w każdym wieku, bez względu na stan zdrowia czy poziom aktywności fizycznej. Aby był on jednak w pełni bezpieczny i skuteczny, warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem. Jakie badania zrobić przed wizytą u dietetyka i jak się do nich przygotować? Oto najważniejsze informacje.
Spis treści:
Dlaczego badania są ważne przed pierwszą wizytą u dietetyka?
Pierwsza wizyta u dietetyka może odbyć się spontanicznie, choć nie jest to rekomendowane. Specjalista nie będzie bowiem wiedział, na czym oprzeć dobór poszczególnych grup pokarmowych i składników odżywczych, a także nie upewni się, że ostateczny jadłospis będzie idealnie dopasowany do potrzeb organizmu pacjenta. Z tego względu warto odpowiednio przygotować się do wizyty u dietetyka.
Przykładowo mając wyniki badań krwi, dietetyk będzie wiedział, czy u danej osoby istnieje konieczność ograniczenia podaży żelaza, tłuszczów nasyconych lub cukrów prostych, a także czy dieta powinna opierać się na niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo przy wszelkich problemach zdrowotnych będzie w stanie tak pokierować dietą, aby wspierała zaburzone parametry ustroju i uzupełniała niedobory tych składników odżywczych, które są niezbędne do przywrócenia równowagi wewnętrznej.
Przygotowując się do wizyty u dietetyka w zalecany sposób, tworzymy bazę, na której będzie on mógł bezpiecznie i efektywnie układać cały plan żywieniowy. Jest to niezmiernie ważne, aby dieta miała swój cel i mogła być skutecznie realizowana długoterminowo. Jakie badania krwi do dietetyka sprawdzą się więc najlepiej i jak przygotować się do takiej wizyty?
Jakie badania warto wykonać przed wizytą u dietetyka?
Badania przed wizytą u dietetyka powinny być dobrane indywidualnie, jednak zawsze istnieje podstawa rekomendowana każdemu. W ramach badań krwi wykonać warto:
- morfologię - prezentuje ona najbardziej podstawowe informacje dotyczące stanu zdrowia, w tym wskazuje na ewentualne infekcje, niedokrwistość, zaburzenia krzepnięcia krwi;
- glukozę na czczo - potwierdzi lub wykluczy ewentualną cukrzycę, co ma ogromny wpływ na planowanie dietetyczne;
- próby wątrobowe - analizują czynność i kondycję wątroby, a to właśnie jej niewydolność bardzo często daje objawy ze strony układu pokarmowego, co można korygować dietą;
- lipidogram - dotyczy poziomu tłuszczów nasyconych i poszczególnych frakcji cholesterolu w organizmie, co pozwala na dobranie diety odpowiednio pod gospodarkę lipidową ustroju.
To zdecydowana podstawa, jeśli chcemy cieszyć się odpowiednio ułożoną, zaplanowaną świadomie dietą. Dodatkowo jednak rekomenduje się wykonanie pokarmowych testów alergicznych, ponieważ wiele problemów zdrowotnych wiąże się z mniej lub bardziej nasilonymi uczuleniami na poszczególne pokarmy, co bywa przeoczane. Na końcu warto wspomnieć o analizie poziomu poszczególnych witamin i minerałów, jeśli podejrzewamy ich niedobory. Na podstawie badania krwi sprawdzić można np. poziom witaminy D, witamin z grupy B, żelaza, cynku i wielu innych związków, co następnie można wykorzystać w układaniu diety i doborze suplementacji.
Dodatkowe badania
Jakie badania przed wizytą u dietetyka, poza klasycznymi badaniami krwi? Dobór diagnostyki zawsze warto skonsultować z lekarzem specjalistą, lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej bądź nawet samym dietetykiem. Na podstawie wywiadu zdrowotnego można ustalić, które badania dodatkowe sprawdzą się u danej osoby i mogą przyczynić się do sprawniejszego ustalenia jadłospisu.
Przykładem może być choćby USG brzucha w przypadku pacjentów z częstymi zaburzeniami trawiennymi, bólami brzucha, zaparciami, biegunkami czy wzdęciami, jak również USG tarczycy, gdy u pacjenta występują objawy wskazujące na upośledzenie jej funkcji, np. senność, zmęczenie, nagła zmiana masy ciała, zaburzenia apetytu, nadmierne wypadanie włosów czy uczucie zimna w obrębie stóp.
Jak przygotować się do badań?
Odpowiednie przygotowanie do poszczególnych badań może różnić się w zależności od tego, jakie dokładnie są to badania. Przykładowo do większości badań krwi oraz USG jamy brzusznej należy pozostać na czczo, zaś jeśli kobieta ocenia poziom hormonów płciowych, spore znaczenie może mieć dzień cyklu miesiączkowego. Specjalne przygotowania nie są konieczne przy analizie ultrasonograficznej innych okolic ciała. Najlepiej spytać lekarza, co jest wymagane przed przystąpieniem do wybranej diagnostyki.
Co zrobić z wynikami badań?
Badania potrzebne do dietetyka realizuje się samodzielnie, jednak nigdy nie należy podejmować się samodzielnej ich interpretacji. Spore znaczenie ma bowiem nie tylko analiza pojedynczych parametrów, ale przede wszystkim połączenie ich ze sobą i powiązanie ich z ewentualnymi dolegliwościami zgłaszanymi przez pacjenta. Większość badań diagnostycznych nie będzie analizowana nawet przez dietetyka - wyjątkiem mogą być badania dotyczące poziomu witamin i minerałów, co często wskazuje na konieczność ich suplementacji.
Należy bowiem pamiętać, że dietetyk nie jest lekarzem. Nie może więc wystawiać skierowań na diagnostykę, a tym samym nie zajmuje się interpretacją większości z nich, zwłaszcza diagnostyki obrazowej. Co zatem zrobić? Z wynikami badań należy udać się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, chyba że dana osoba leczy się u specjalisty. Wówczas to on ocenia uzyskane wyniki.
Podsumowanie
Jeśli już wiemy, jakie badania zrobić do dietetyka, mamy pewność, że wspólnie ustalona dieta będzie wspierać nasze zdrowie, samopoczucie, urodę od wewnątrz, dostarczając wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo wyszczególnione cele żywieniowe będą realizowane w sposób bezpieczny i skuteczny. I nie będzie mieć większego znaczenia, czy dotyczą one utraty zbędnych kilogramów, wysmuklenia sylwetki, dodania energii czy może wsparcia dietetycznego w przebiegu leczenia chorób przewlekłych.