Tuż po porodzie niektórym Mamom karmienie piersią może sprawiać trudność. Nie należy się tym zrażać.
Zapraszamy do Poradni Laktacyjnej w Przychodni Salve przy ul. Łagiewnickiej 53.
Nasz Certyfikowany Doradca Laktacyjny podpowie jak prawidłowo przystawiać dziecko do piersi, udzieli porad laktacyjnych i wsparcia w okresie okołoporodowym.
Podczas wizyt w Poradni Laktacyjnej otrzymasz porady i wsparcie w zakresie m.in.:
- prawidłowego przystawienia dziecka do piersi (tzw. technika karmienia),
- bolesności brodawek,
- zastoju pokarmu,
- stanów zapalnych piersi, przebiegających z gorączką i znacznym pogorszeniem stanu ogólnego matki,
- niedoboru pokarmu,
- niedostatecznego przyboru masy ciała noworodka,
- zbyt długich i częstych karmień (kiedy dziecko non-stop „wisi” przy piersi),
- niechęci dziecka do ssania piersi,
- podtrzymania laktacji w sytuacji rozdzielenia matki i dziecka,
- karmienia bliźniąt, trojaczków etc.,
- sytuacji, w której matka musi być poddana farmakoterapii,
- wprowadzania innych, poza mlekiem matki, pokarmów do diety niemowlęcia,
- innych sytuacji, które nie zostały wyżej wymienione.
Irena Staśkiewicz – położna i konsultant laktacyjny, z 28-letnim stażem pracy. W 2010 roku uzyskała tytuł Certyfikowanego Doradcy Laktacyjnego (CDL), a w 2012 Międzynarodowego Konsultanta Laktacyjnego (IBCLC). Prywatnie mama pięciorga dzieci.
Dieta Mamy
Wokół diety kobiety karmiącej piersią narosło wiele mitów, nieuzasadnianych zakazów, nakazów i reguł nie znajdujących potwierdzenia w badaniach naukowych. Jak zatem powinna wyglądać dieta mamy?
Prawidłowa dieta w okresie laktacji w zasadzie niczym nie powinna różnić się od dobrze zbilansowanej, zdrowej diety dorosłego człowieka. Musi jednak dostarczać o około 500 kalorii więcej. Jeść można wszystko kierując podstawowymi zasadami zdrowego żywienia i zasadą umiaru. Dieta mamy powinna wypełni zaspokajać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze organizmu karmiącej kobiety: pełnowartościowe białka, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, witaminy, składniki mineralne i antyutleniacze.
Zasady prawidłowej diety w okresie laktacji:
- Jadłospis mamy karmiącej piersią powinien zawierać wszystko to, co normalnie jedzą dorośli. W trakcie laktacji nie dokonuj żadnych rewolucyjnych zmian w sposobnie odżywiania. Jedz zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, której podstawą są pełnoziarniste ziarna, kasze i pieczywo.
- Zadbaj o odpowiednią ilość warzyw i owoców. Szczególną uwagę zwróć na zielone warzywa liściaste: sałaty, szpinak, roszponkę, natkę pietruszki, rukolę, czy jarmuż.
- Staraj się aby Twoja dieta była urozmaicona, bo to ułatwi dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie wykluczaj z diety żadnych grup składników np. roślin strączkowych, jeśli do tej pory dobrze je tolerowałaś. Badania naukowe nie potwierdzają popularnego mitu, jakby spożywanie strączków czy kapusty przez matkę powodowało wzdęcia u dziecka.
- Stosowanie diety eliminacyjnej jest uzasadnione tylko zdiagnozowaną alergią pokarmową. Pamiętaj, że większość diet eliminacyjnych stosowanych bez wskazań, na własną rękę może prowadzić do niedoborów składników odżywczych.
- W Twojej diecie nie może zabraknąć białka. Jego najlepszymi źródłami są: nabiał, jajka, ryby, rośliny strączkowe, drób, chude mięso.
- Choć jeść możesz wszystko (z umiarem), to unikaj wysoko przetworzonej żywności, „fast foodów”, tłuszczów zwierzęcych. Nie pij więcej niż 1-2 kawy dziennie. Uważaj z ilością ryb bałtyckich, które często zawierają substancje zanieczyszczające.
- Pij wodę i zadbaj o odpowiedni poziom nawodnienia. Podczas karmienia piersią zaleca się dodatkowe zwiększenie ilości przyjmowanych płynów. Najlepiej po prostu podczas każdej sesji karmienia regularnie popijaj wodę.